Logo, bir firma, şirket, spor kulübü, cemiyet vb. kurum ve kuruluşların yazı, resim, simge, sembol veya geometrik şekillerle oluşturduğu kendisine has şekillerdir. Bu kurum ve kuruluşların logo denilen şekilleri görüldüğünde insanlar tarafından bu kurum ve kuruluşlar akla gelmektedir. Logo kullanmaktaki maksat da bir nevi budur. İnsanlar tarafından bu logo aracılığı ile tanınmak ve muadil kurum ve kuruluşlardan ayrılmak, logo kullanmanın temelinde yatan nedendir. Örneğin insanlar bir bisküvi alırlarken bisküvinin üzerini kolay kolay okumazlar. İlk dikkat ettikleri şey markanın logosudur. Sevdikleri, beğendikleri markanın logosunu görünce ürünü alırlar. Logo, müşteri için hem markanın adı, hem kimliği anlamına gelir.
 
Logo tasarımı yapan firmalar, müşterileri için logo hazırlarken onlarca şeye dikkat ederler. Bunlardan biri ve belki de en önemlisi logonun ve içindeki figürlerin renkleridir. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkilerini çok iyi bilen logo tasarımcıları renkleri logo hazırlayacağı kurum veya kuruluşun çalışma alanına göre belirler. Bazı renkler insanlara güven verirken bazı renkler heyecanlandırır. Bazı renkler duygusallaştırırken bazı renkler asabileştirir. Sanat, siyaset, pazarlama ve daha birçok sektör gibi logo tasarımı sektöründe de renklerin bu gibi psikolojik etkilerinden yararlanılır.
 
Siyah renkler hâkim olarak hazırlanan logolar resmiyet ve ciddiyet belirtmeye çalışır. Ancak özel sektörde karamsarlık da yaratabileceği için pek kullanılmaz. Genellikle resmi kurumlar için hazırlanan logolarda tercih edilir. Beyaz renk birçok logoda fon olarak kullanılır. Çünkü muhatabına huzur verir ve düşünce gücünü arttırır. Mavi renkler kullanılarak hazırlanan logolar ise kendisine bakanlarda özgürlük ve sonsuzluk hisleri doğurur. İnsanlar her ne kadar renklerden duygusal olarak etkilendiklerini kolay kolay kabul etmese de bilim etkilendiklerini savunur. Bundan dolayı birçok alanda olduğu gibi logo tasarımında da renklerin duygusal etkilerinden faydalanılır. Örnek verecek olursak, iki sosyal medya devi Facebook’un ve Twitter’ın mavi rengin değişik tonlarını logolarında kullanması, üyelerinin özgürce gezinip paylaşımlar yapabileceği hissini vermek için oldukça akıllıcadır.
 
Günümüzde yaratıcı ve akılda kalıcı bir logo tasarımının önemini herkes kabul etmektedir. Markalaşma yolundaki, tahminimizce, en önemli noktadır göze hoş gelen bir logo. Bu durumu ekonomik kaygı güden firmalar kadar resmi kurumlar da kanıksamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Türk Lirası için düzenlediği ‘’simge yarışması’’ bunun en önemli kanıtlarındandır. Türk Lirası’nın prestijini ve tanınırlığını arttırmak için akılda kalıcı ve karizmatik bir Türk Lirası simgesi ortaya koymak amacıyla düzenlenen yarışmada birinci olan logo 1 Mart 2012’de T.C. Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştır. ‘’ ₺ ‘’ o günden beri Türk Lirası’nın yeni yüzüdür.
 
Dolar, karizmasını, Amerika Birleşik Devletleri’nin ekonomisinin güçlü olması kadar ilgi çekici logosuna da borçludur. Hatta dünya çapında doların işareti  ($ ) sadece dolar değil para anlamına da gelir. Çizgi filmlerde paranın kokusunu alan insanların gözbebeklerinde dolar işareti belirir. İşte bu logo tasarımında başarının en önemli örneklerinden biridir.
 
Logonun kullanım alanları da oldukça geniştir. Her kurum ve kuruluşun kullanabildiği logolar kartvizitler, reklam panoları, dükkân tabelaları, anahtarlıklar, takvimler, ajandalar ve daha birçok eşyada kullanılıp ilgi ve müşteri toplayabilir.
 
Logo, bireysel olarak da hazırlanabilen bir semboldür. AAA Logo, Mylogo Maker, The Logo Creator gibi basit programlarla insanlar kendi kendilerine de logo tasarımı yapabilirler. Ancak logo profesyoneller tarafından hazırlanmazsa beklenen etkiyi göstermesi pek de kolay değildir. Çünkü bu işi profesyonel olarak yapanlar, bırakacağı olumlu etki için her detayı düşünüp öyle tasarım yaparlar. Ayrıca profesyonel logo tasarım firmaları sizin için yaptıkları logoları tescilleyerek daha sonra çalınma ve başkası tarafından kullanılma riskini de bertaraf ederler.

Yorumlar (0)

Yorum yaz